Stanowisko Rady Miejskiej w Łapach w sprawie zmiany ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

wtorek, 04 czerwiec 2019

Na minionej sesji (31 maja) radni jednogłośnie przyjęli stanowisko w sprawie zmiany ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach w kształcie przedłożonym przez burmistrza Łap Krzysztofa Gołaszewskiego.

Stanowisko zostało wystosowane w związku z trwającym procesem legislacyjnym nad ww. ustawą i zawiera propozycję zmian, polegających m.in. na umożliwieniu gminom oraz miastom na prawach powiatu ustanawianie dopłat ze swoich budżetów do pokrywania kosztów funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi.

Jak podkreślił burmistrz Krzysztof Gołaszewski obecny stan prawny uniemożliwia wnoszenie takich dopłat przez gminę.

Stanowisko zostało przekazane:Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej, Prezesowi Rady Ministrów, Ministrowi Środowiska, Marszałkowi Sejmu, Marszałkowi Senatu, Parlamentarzystom Województwa Podlaskiego oraz  Marszałkowi Województwa Podlaskiego.

Stanowisko Rady Miejskiej w Łapach w sprawie zmiany ustawy

z dnia 13 września 1996r.
o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.

Rada Miejska w Łapach zgodnie z § 20 ust. 2 pkt. 2) Statutu Gminy Łapy zwraca się do organów władzy publicznej Rzeczypospolitej Polskiej z następującym stanowiskiem:

Obecna sytuacja na rynku usług odbioru i zagospodarowania odpadów wraz z istniejącymi uwarunkowaniami prawnymi przekładają się na stale rosnące koszty funkcjonowania gminnych systemów odbioru odpadów. W większości gmin powodowało to w minionych latach coroczne podwyżki opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi, sięgające jednorazowo nawet od kilkunastu do kilkudziesięciu procent. W przypadku Gminy Łapy w której od 2013 r. nie było realnego wzrostu wysokości opłaty, w 2019 r. opłata musiała wzrosnąć dwukrotnie, aby wpływy z niej zrównały się z kosztami realizacji tej usługi. Jednocześnie dochody społeczeństwa nie wzrastają w tym samym tempie i nie ma także realnych perspektyw na to, aby ten stan rzeczy zmienił się w najbliższym czasie.

Dlatego też zwracamy się z prośbą do najwyższych organów władzy publicznej Rzeczypospolitej Polskiej do wprowadzenia w ramach toczącego się procesu legislacyjnego zmian, polegających na umożliwieniu Gminom oraz Miastom na prawach powiatu ustanawiania dopłat ze swoich budżetów do pokrywania kosztów funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi – wzorem rozwiązań zawartych w Ustawie z dnia 7 czerwca 2001. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2018r. poz. 1152 ze zm.).

Aby to uczynić należy wprowadzić zapis w art. 6r. ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, w proponowanym brzmieniu: „Rada gminy może podjąć uchwałę o dopłacie ze środków własnych do stawek za gospodarowanie odpadami komunalnymi wytwarzanymi przez właścicieli nieruchomości będącymi osobami fizycznymi. Dopłaty mogą obejmować wyłącznie odpady powstające w gospodarstwach domowych.”

Takie rozwiązanie da organom stanowiącym gmin możliwość skorzystania z rozwiązania odciążającego domowe budżety mieszkańców, których wysokość wciąż jest daleka od oczekiwań.

Niniejsze stanowisko przekazuje się za pośrednictwem Przewodniczącego Rady Miejskiej w Łapach: Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej, Prezesowi Rady Ministrów, Ministrowi Środowiska, Marszałkowi Sejmu, Marszałkowi Senatu, Parlamentarzystom Województwa Podlaskiego oraz  Marszałkowi Województwa Podlaskiego.